http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2012-03-06 09:31:26
Farmor - en förebild för Maria
images/1/images/1/2012-03/MariaStenberg3468.jpg
Maria Stenberg - riksdagsledamot bosatt i Arjeplog.
Jobbade här som undersköterska innan hon blev politiker på heltid.

I sin krönika inför Internationella kvinnodagen den 8 mars funderar hon över kvinnors villkor - förr och nu. Och hon minns sin farmor Margareta som levde sitt liv i väglöst land i Västerfjäll.
Bilden som illustrerar denna krönika är tagen på sjön Tjeggelvas, den sjö som förbinder Västerfjäll med farbar bilväg.


Sommaren 1984 så flyttade jag till Arjeplog, mest för att jag fått ett sommarjobb på Sjukstugan, men lika mycket för att få umgås med familjen på min pappas sida.
Mina farföräldrar, Per och Margareta Andersson hade då flyttat ner från Västerfjäll till en lägenhet i Arjeplog. Med all bekvämlighet vi har idag, är det svårt att tänka sig deras vardagsliv i väglöst land. För i Västerfjäll fanns ingen elström, endast rinnande kallt vatten och en TV-apparat som bara fungerade när vädret var gynnsamt. Några kor, en hund och en katt och massor av arbetsuppgifter som skulle utföras varje dag.

Jag tänker på min farmor Margareta och alla andra kvinnor som levde sina liv i väglöst land, när den internationella kvinnodagen närmar sig. Deras
dagliga arbete för ett bättre liv går inte att jämföra med de arbetsinsatser kvinnor gör idag. Men vi delar ändå en form av gemenskap och historia, systerskap har jag hört det kallas för.

Då handlade vardagen bl.a. om att hämta in vatten och bära in ved för att få vardagen att fungera. Idag kan vardagen handla om allt från att hämta barnen från förskolan till att kämpa för att få arbeta på heltid. Olika tidsepoker för kvinnors
arbete, men tyvärr värderas kvinnors arbete fortfarande inte lika som mäns arbete. Min farmor pension var väldigt liten, därför att hennes
arbetsinsats inte var pensionsgrundande. Idag när hela din livsinkomst är pensionsgrundande blir resultatet av kvinnors överrepresentation av otrygga anställningsformer och deltidsarbete, en låg pension. Tunga lyft och slitsamma arbetsuppgifter delas av många kvinnor och har så gjort genom åren.

Jag vet inte om livet där uppe i väglöst land var lättare eller svårare än den vardag som vi upplever i dag, men jag vet, att jag som barn älskade att vara där och lyssna på alla dessa kloka kvinnors berättelser. Min farmor, tant Sonja i gården bredvid, Signe som flyttat och bodde i Stockholm men som varje sommar återvände till Västerfjäll för att hjälpa till med slåttern.
Starka och kloka kvinnor med livserfarenheter som jag aldrig kommer att få.
Men jag känner att mina somrar i Västerfjäll varit med att format mig till den kvinna jag är idag. Så på den internationella kvinnodagen, den 8 mars, då kommer jag ägna mina tankar och min kraft åt att debattera kvinnors arbete och vardag med min farmor Margareta i åtanke.

Maria Stenberg

images/1/images/1/560annonser2017/image2.jpeg
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies