http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/fiber.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/topvinterbanner2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.gksfiske.se/
2017-08-27 15:35:36
Forskarmöte på Silvermuseet
images/1/images/1/2017-08/MB1708patriklantto.jpgFoto: Malin Brännström
Vaartoe, Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet, höll sin årliga sammankomst för forskare, institutioner och samiska organisationer i Arjeplog.
-Det kändes naturligt att åka hit till Arjeplog där det finns en väletablerad forskningsmiljö på Silvermuseet, säger Patrik Lantto, föreståndare för Vaartoe.


Cirka 45 personer deltog under den samiska forskardagen. Det var bland annat forskare från olika discipliner, representanter för museer och arkiv samt företrädare för myndigheter och samiska organisationen.
-Vi är givetvis glada över den stora uppslutningen här i Arjeplog, sägare Patrik Lantto. Det var faktiskt större uppslutning än vi hade förväntat oss. Förra året bestämde vi på Vaartoe att vi ska åka ut till olika områden i Sapmi och diskutera samisk forskning med de som är intresserade. När vi lämnar Umeå får vi möjlighet att också träffa andra som är intresserade av samisk forskning.

Ämnet för dagen var samisk medverkan i forskningen. Under dagen fick flera av deltagarna möjlighet att berätta om aktuella forskningsprojekt och andra aktuella frågor. Inom den samiska forskningen pågår en diskussion om hur forskningen bör genomföras för att samers kunskaper ska beaktas och tas till vara på rätt sätt. I flera av presentationerna lyftes frågan om hur samer kan inkluderas i forskningen.

images/1/images/1/2017-08/MB1708forskardag.jpg
Foto: Malin Brännström
Åsa Össbo och Kristina Sehlin McNeil var två av deltagarna under dagen.
- Det har varit en innehållsrik dag som gett många tankar om hur samisk forskning kan utföras, säger Kristina Sehlin McNeil, forskare på Vaartoe med inriktning mot konfliktstudier. För mig har det också varit givande att komma hit till Silvermuseet för att se den fina forskningsmiljö som finns här. Jag är särskilt imponerad av den tvärvetenskapliga forskning som bedrivs. Det är verkligen speciellt att forskare från olika kunskapsområden arbetar tillsammans på det här sättet. Jag känner mig både imponerad och inspirerad.

Också museichefen Ingela Bergman var nöjd med dagen.
- För oss här på Silvermuseet och INSARC är det självklart otroligt roligt och givande att Vaartoe valt att lägga sin forskardag här. Det ger oss möjlighet att bidra till diskussionerna om hur forskning kan bedrivas och vi får samtidigt möjlighet att visa upp vår unika forskningsmiljö. För oss är det ett erkännande av att vår forskning har betydelse både inom och utanför akademin.
Nästa års samiska forskardag kommer att hållas i maj i Östersund, som då firar att det är 100 år sedan det första samiska landsmötet.
images/1/images/1/560annonser2017/Kommunplan.jpg
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies