http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2017-01-20 15:46:44
Bertil visade bilder från 1987
images/1/images/1/2017-01/Bertil_4762.JPG
Det var fullsatt i Silvermuseets hörsal när Bertil Sundkvist visade upp bilder.
Han har närmare en halv miljon negativrutor att välja ifrån efter sina 38 år som reporter i Arjeplog.


Med en fotokurs hos Sören Dahlberg i Arjeplog satte allt fart.
När Bertil Sundkvist gick i pension för mer än ett år sedan kunde han titta tillbaka på 38 år som fotograf och reporter i framför allt Arjeplogs kommun.
- Jag har valt ut ett år, 1987, för visningen ikväll, berättade han. Det är precis 30 år sedan.

images/1/images/1/2017-01/Bertil_4764.JPG
Hörsalen på Silvermuseet var fylld till brädden av engagerade lyssnare och betraktare av en kavalkad av bilder. Igenkänningsfaktorn var hög och publiken bidrog med namn och platser.

Bertil Sundkvist började med att visa bilder från teaterrevyn OSA Katt. Här fanns också, för att nämna ett urval, bilder från ett kyligt Stenudden med -46, bilder från köket hemma hos Sara Ruong som tog rätt på ren efter slakt tillsammans med Lars Rensund, den nye chefen för Silvermuseet Ingela Bergman och bilder på Filippa Sundström när hon berättade om hur Palmemordet påverkat henne.

- Ett av mina mest våghalsiga reportage måste ha varit hängflygning under marknaden tillsammans med Karl Axel Dahlberg. Vi skulle lyfta på Hornavans is med hjälp av en skoter men den strejkade.

images/1/images/1/2017-01/Bertil_4765.JPG
Bertil Sundqvist visade bilder från en rad olika möten som alla ägt rum under 1987. I Adolfström kämpade man för att få asfalterad väg och här fanns bilder från möten med Arjeplogs Fria demokrater. I Laisvall diskuterades samma år turismutveckling och i Slagnäs var det många deltagare i Folkets hus när socialdemokraterna presenterade sig för Slagnäsborna.

På trettio år har det hänt mycket. Bertil Sundkvists bilder var som en tidsmaskin. Han var med när el drogs in i hus i Rävudden. Bilderna på Ella Maria Heikka vid Tjieggelvas strand engagerade publiken. I Laisvall var idrott och friluftsaktiviteter framträdande, liksom det uppskattade loppet Halvmaraton i Arjeplog. Här deltog närmare 600 löpare.

Publiken vill se mer och undrade när nästa visning skulle bli av. Bertil Sundkvist lovade att han skulle kika vidare i sitt stora material. Här finns närmare en halv miljon negativrutor att närma sig. En stor bildskatt som fångar nutidshistoria i Arjeplogs kommun.
Arrangören Silvermuseet avslutade med att servera kaffe och chokladbitar.

Text och foto: Maria Söderberg
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies