http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2017-05-06 10:15:00
Jutiskalendern ger pengar
images/1/images/1/2017-05/Jutischeck_6838.jpg
Med sina oretuscherade bilder på nakna människor, finurligt fotograferade med både respekt, värdighet och humor, har Jutiskalenderns popularitet stått sig år efter år. Den har nu inbringat mer än en kvarts miljon kronor till cancerforskning och stöd till cancerdrabbade familjer.
Under fredagen överlämnade Ingo Marklund årets donation på 24 880 kronor från Jutis Byaförening till Barncancerfonden Norra, Umeå. Checken togs emot av Daniel Marklund.


Jutiskalendern kom ursprungligen till för att finansiera drift och underhåll av Jutis Byastuga. Tolv av byns män klädde av sig nakna och fotograferades av Lars Westerlund till den allra första kalendern.
Succén var ett faktum och den mediala uppmärksamheten stor. Den första upplagan på 1 000 exemplar såldes slut i ett nafs och föreningen fick trycka ytterligare en upplaga.
Nya kalendrar gjordes och såldes, och efter ett par år beslutade man sig för att skänka en del av intäkterna till Cancerfonden.

images/1/images/1/2017-05/Jutischeck_6844.jpg
Kalenderns popularitet har stått sig genom åren, och med den summa som överlämnades till Barncancerfonden Norra under fredagen har byaföreningen nu passerat 250 000 kronors-strecket i sin donation.
Samtidigt har föreningen klarat drift och underhåll av byastugan i Jutis helt utan bidrag.
-Pengarna som kommer in tack vare kalendern är en viktig del av vår finansiering. Byastugan används hela tiden, av både unga och gamla, säger Ingo Marklund.

I början skänkte Jutis Byaförening pengar till cancerforskning, bland annat bröst- och prostatacancer. Men sedan två barn med rötter i byn drabbades av cancer har alla pengar gått till Barncancerfonden Norra.
-Pengarna vi får går inte till forskning, utan till stöd för drabbade familjer, berättar Daniel Marklund, föreningsinformatör hos Barncancerfonden Norra.
Stödet består bland annat av aktiviteter för barn inne på sjukhusavdelningen. Föreningen äger också två lägenheter i Umeå, som kan nyttjas av familjerna under den tid barnen vårdas för cancer.
-Vi försöker göra barnens vistelse på sjukhuset lite roligare och mindre "sjukhusaktig". Vi ordnar träffar varje vecka, vi är med och finansierar clownbesök på avdelningen och till julen ordnar vi firande och julklappar, säger Daniel Marklund.

images/1/images/1/2015-11/Jutiskalendern-0055.jpg
Arkivbild
Fredrik Westerlund, tidigare ordförande i Jutis Byaförening, vet hur betydelsefull denna verksamhet är.
-Som förälder har jag förstahandserfarenhet av deras arbete, och jag kan säga att i vardagen och den situation man befinner sig i med ett cancersjukt barn är deras insats oerhört värdefull, alltifrån en fikastund till möjligheten att få bo i en lägenhet en tid istället för i en sjukhussal. För barnen är det också oerhört värdefullt att för ett ögonblick kanske kunna glömma bort hur sjuka de är.

I årets kalender medverkar samma män som i den allra första utgåvan. Lika nakna och lika vackra som då, med ytterligare tio års patina.
Vilka som medverkar i nästa års kalender är förstås lika hemligt som vanligt, men produktionen pågår.
-Det enda jag kan avslöja är att det blir en ny kalender, med bilder tagna av olika fotografer, säger Ingo Marklund.
images/1/images/1/560annonser2017/image2.jpeg
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies