http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/topvinterbanner2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.gksfiske.se/
2017-11-28 09:53:00
Arjeplogsfilm prisad i Murmansk
images/1/images/1/2017-11/Murmansk2017_1808.jpg
Åtta utmärkelser gick till svenska filmer och filmarbetare under filmfestivalen Northen Character i Murmansk. En av de debutfilmer som belönades med diplom var "Jenny & Lotta på Arjeplogar´n", gjord av radiojournalisten Eva Elke.
-Det var nervöst inför visningen, och jag tror att jag höll andan under de trettio minuter som filmen pågick, men nu är jag bara stolt och glad, säger hon.


images/1/images/1/2017-11/Murmansk2017_1696.jpg
Filmen om Jenny och Lotta premiärvisades på fredagsförmiddagen i Kirova Culture Palace, Murmansk.
Idén till denna film fick hon när hon gjorde en radiodokumentär om Lotta Lestander, som flyttade från Luleå till Arjeplog och så småningom köpte Arjeplogar´n tillsammans med sin väninna Jenny Rankvist.
-Jag ville berätta om kvinnor som vill bo i glesbygd, som trivs med livet där, och som vill och vågar satsa. Jag ville också komma tillbaka och göra mer i Arjeplog, som är en fantastisk plats på jorden, och en stor kontrast mot schablonbilden av glesbygd.

Eva Elke har jobbat med radio i trettio år, men film var något helt nytt för henne.
-Jag tycker att radio är det bästa mediet för att skapa känslor och bilder i huvudet, men när jag jobbade med den här radiodokumentären kände jag att det finns bilder som jag inte kan förklara i radion, de måste visas. En av dem är alla de människor som åker ut med skoter på isen för att träffas och fiska på våren, och en annan är alla dessa cirklar och banor som görs på sjöarna för biltestverksamheten. Jag hade inte en aning om hur man gör en film, men ibland känns det i hela kroppen att man vill och måste genomföra en idé, och så var det med den här idén.

images/1/images/1/2017-11/Murmansk2017_1686.jpg
Det har tagit ungefär fyra år att göra filmen klar för visning. En av orsakerna var att Eva Elke jobbat med filmen vid sidan av sitt ordinarie arbete på Sveriges Radio.
-Det tar tid att göra en film, sa hon när hon presenterade filmen inför publiken.
En annan orsak till att det tog så lång tid var att Jenny och Lottas liv och vardag förändrades under arbetets gång. Arjeplogar´n är såld, de driver inte längre företag tillsammans, och de bor inte längre grannar. Men vänskapen finns kvar.
-Allt tog en ny vändning när Lotta träffade en man och flyttade till en annan by. Det blev lite kris ett tag, men allt gick bra och filmen kom att handla mycket om vänskap, och hur viktig den är, säger Eva Elke.

images/1/images/1/2017-11/Murmansk2017_1804.jpg
Att låta sin första film möta publiken för första gången är förstås alltid nervöst. Och kanske extra nervöst när man vet att publiken består av branschfolk.
-Jo, jag tror att jag höll andan i trettio minuter. Det var svettigt. Men när jag väl visat den kändes det bra, och det var fullt tillräckligt för mig att ha fått visa den i det här sammanhanget. Att jag dessutom fick diplom för filmen var oväntat, men helt fantastiskt! Och jag är stolt, så stolt!
Nu ser Eva Elke fram emot Sverigepremiären som sker i samband med Arjeplogs Filmfestival i februari, precis som hon hoppats på sedan hon började jobba med filmen.
-Målet har hela tiden varit att få visa den på Filmfestivalen i Arjeplog, även om det bryter mot det koncept den festivalen haft.

images/1/images/1/2017-11/Murmansk2017_1818.jpg
Eva Elke fick utmärkelsen "Second Diploma" i kategorin "Documentary Debut", för filmen om Jenny & Lotta på Arjeplogar´n. Stoltheten och äran delar hon med filmens huvudpersoner Jenny Rankvist och Lotta Lestander, filmarna Johan Fjellström och Hans Dahlberg, ljudteknikern Greger Fitinghoff och redigeraren Britta Nordström.
-Att Johan Fjellström skulle filma var rätt självklart. Han känner tjejerna, de är vana vid honom, och det var praktiskt att ha en filmare på plats i Arjeplog. Det var också roligt att jobba med honom, säger Eva Elke.
På frågan om vad hennes nästa film ska handla om, svarar hon med ett skratt:
-Det finns massor av uppslag i Arjeplog. Hur många som helst, och jag vill tillbaka och jobba där igen. Men det krävs både tid och pengar, så vi får se.

Övriga svenska utmärkelser under Northen Character 2017:
Documentary Category:
First diploma: A Bastard Child - Knutte Wester
Culture Program Category:
Winner: Juliet, Juliet & Juliet - Giovanni Bucchier/Isabella Rodriguez
Second diploma: Melody Through the Ice - Mitra Sohrabian
Youth Program Category:
In a Mood for a Swim - Charlotta Lennartsdotter
Documentary Debut:
First diploma: Alone Through Iran - Andre Larsson/Shamim Berkeh
Short Fiction Film Category:
Third diploma: Memodom - Oscar Byström
Feature Story Category:
Arctic Velonaut - Tamara Sushko

Läs mer på Northen Characters egen sida. Länk till engelska versionen finns här.
images/1/images/1/560annonser2017/Kommunplan.jpg
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies