http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/topvinterbanner2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.gksfiske.se/
2017-11-08 16:30:13
Att gå över berg - om det svåra och det goda
images/1/images/1/2017-11/FredrikW_1195.jpg
En treårig son med livshotande cancer och en årslång, påfrestande behandling.
En djup vänskap, fyra fjälltoppar och en halv miljon kronor.
Med sin bok Att gå över berg vill Fredrik Westerlund berätta om detta. Om hur svårt livet kan vara, men också om all den godhet och det stöd som finns, mitt ibland oss.
-Det sker storartade ting varje dag, även när det är svårt, och jag vill göra det goda synligt, säger han.


Sebastian fick sin cancerdiagnos precis innan han skulle fylla tre. Under det år som följde tillbringade Fredrik, Sebastians mamma Caroline och hans storasyster Charlie många dagar, nätter och veckor på sjukhuset.
-Cancer kan se så olika ut. I Sebastians fall var den aggressiv, och behandlingen intensiv men relativt kort. Det var cellgift, operation, strålning och medicinering. Tillvaron på sjukhuset liknar inget annat.
Här förstod Fredrik hur stora och viktiga Barncancerfondens insatser är.
-Jag hade förknippat dem med forskning, och den är naturligtvis viktig. Men de gör så mycket mer, som betyder så mycket. De informerar, bjuder på fika, ger stöd till syskon, ordnar aktiviteter, erbjuder boende utanför lasarettet och håller i stödgrupper. Barncancerfonden gör ett fantastiskt arbete.
Under den här tiden blev det också tydligt för Fredrik hur bra och viktigt vårt svenska socialförsäkringssystem är.
-Man blir naturligtvis inte rik på det, men vi har ett system i samhället som gör det möjligt för båda föräldrarna att vara tillsammans med ett allvarligt sjukt barn, utan tidsbegränsning. Vi kunde ställa jobb och annat åt sidan, och ägna oss åt vår enda uppgift just då, att vara det allra bästa stöd och de allra bästa föräldrar som Sebastian och Charlie kan ha.

images/1/images/1/2017-11/FredrikW_DSC9115klar.jpg
Foto: Nenne Åman
Det fanns förstås ett liv utanför sjukhuset också. Och en vän, Guido van der Berg, som ville dela sina naturupplevelser med Fredrik. Han propsade på att Fredrik, som på grund av sin CP-skada har begränsad balans och rörelseförmåga, skulle följa med på fjällvandring.
-Han tyckte att vår vänskap blev fattigare om vi lät mitt funktionshinder stå i vägen för att dela upplevelser, och vi bestämde oss för att delta i Top of Arjeplog. Vi bestämde också att fråga våra vänner om de var villiga att betala en hundring till Barncancerfonden för varje topp vi klarade. Jag hoppades att det skulle ge i bästa fall tio-tjugo tusen kronor. Guido var lite mer optimistisk och trodde på kanske fyrtio-temtio tusen kronor.

Det blev över en halv miljon kronor.
Fredrik och Guido gjorde fyra toppbestigningar tillsammans. Deras vandringar blev ivrigt påhejade och stöttade av människor och företag från när och fjärran.
-Människor vill hjälpa, och när de såg hur vi ansträngde oss ville de hjälpa ännu mer. Ironiskt nog var Renberget, den första och kortaste vandringen, den tuffaste för mig. Med min CP-skada och spasticitet har jag en energiförbrukning som är två-tre gånger högre än normalt, och vi hade för lite mat och dryck med oss. Jag var också väldigt otränad. Tiden på lasarettet gjorde mig orolig, lessen och inaktiv, och det blev mycket kaffe, godis och läsk där.
Fjällvandringarna var tuffa, men de fungerade också som en slags terapi för Fredrik.
-Att stå där högst upp och blicka ut över en till synes oändlig värld ger lugn och ro, det är väldigt terapeutiskt. Jag tror att alla som fjällvandrat upplever att det är själavård.

När Sebastians behandling var över och livet började återvända till mer vardagliga förhållanden, kom tanken på att skriva en bok. Under ett års tid har Fredrik nu, vid sidan av sitt jobb och sitt föräldraskap, sammanställt sin berättelse.
-Sebastian är förstås berättelsens medelpunkt, men boken handlar inte om honom. Det är en bok som berättar om att livet ibland är svårt, om att hjälpa och om att göra gott. Det är förstås en sorglig historia, men jag har försökt hitta en balans som gör att man inte blir illa till mods av att läsa den.

Den 21 november, nästan på dagen tre år efter att Fredrik Westerlund och Guido van der Berg överlämnade checken på en halv miljon kronor till Barncancerfonden Norra, släpps boken Att gå över berg.
Tio kronor av varje såld bok går till Barncancerfonden.
Bokreleasen sker i Stockholm, och i Arjeplog bjuds allmänheten in till en författarkväll på biblioteket i Arjeplog den 30 november.

Hör Fredrik Westerlund läsa prologen ur sin bok Att gå över berg. Länk till Radio Arjeplognytt finns här.
images/1/images/1/560annonser2017/Kommunplan.jpg
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies