http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2013-08-18 22:50:00
En vandring på Salajekna
images/1/images/1/2013-08/Salajekna_6330.JPG
Sveriges största glaciär. En namnlös sjö, i folkmun kallad "Is-sjön". Här, vid Salajekna, finns berättelser om klimatförändringar under tusentals år, och ett besök här sommartid ger nya perspektiv och insikter.
-Glaciärer är väldigt uttrycksfulla, säger Per Holmlund, professor vid Stockholms universitet.


images/1/images/1/2013-08/Salajekna-utflykt.jpg
Per Holmlund har besökt glaciärer över hela världen, och Salajekna är ett välbekant område för honom. Tio personer deltog i den guidade vandringen som han ledde på och vid glaciärisen på söndagsmorgonen.

images/1/images/1/2013-08/Salajekna-hacka.jpg
Glaciärisen skiljer sig från vanlig sjöis, bland annat genom att iskristallerna är rundare. Per Holmlund visade och berättade om vad man bör tänka på när man rör sig på en glaciär.

images/1/images/1/2013-08/Salajekna-sten.jpg
Att gå omkring på en glaciär är inte ofarligt. Det är halt, och det är svårt att bedöma hur djupa hål och sprickor i en glaciär kan vara. Genom att släppa ner en sten i ett hål kan man få en uppfattning om djupet.
-Det handlar om att man måste ha självbevarelsedrift, och tänka sig för när man vistas på glaciäris. Att röra sig på en snötäckt glaciär är extra farligt, eftersom det då är svårt att upptäcka sprickor och hål, förklarade han.

images/1/images/1/2013-08/Salajekna-grus.jpg
Bitvis var det riktigt halt på glaciären. En spännande, jämnbred, avgränsad rand med grus och sten som sträckte sig upp längs isen underlättade vandringen.

images/1/images/1/2013-08/Salajekna-spricka.jpg
Och att ta sig över sprickor blir lättare om man hjälps åt.

images/1/images/1/2013-08/Salajekna_6226.JPG
Ann-Charlotte Sjaggo var en av deltagarna vid söndagens glaciärbesök.

images/1/images/1/2013-08/Salajekna_6260.JPG
På lördagseftermiddagen höll Per Holmlund en föreläsning i Vuoggatjålme. Då påpekade han bland annat att den så kallade grottan, som är ett populärt utflyktsmål bland skoteråkare, brakar ihop då och då. Så här såg det ut vid ingången till grottan på söndagsmorgonen.
-Det här kan man ha i åtanke när man går in där, sa han.

images/1/images/1/2013-08/Salajekna_6200.JPG
Under föreläsningen uppehöll sig Per Holmlund en del vid klimatförändringar.
-Klimatet är inte stabilt, vi vet att istider kommer och går. När man pratar om vad som är normalt och inte när det gäller klimat, är det viktigt att man berättar vilket tidsperspektiv man använder. Ser vi långt tillbaka skulle det mest normala vara att Vuoggatjålme var täckt av is. Men ser vi på de senaste tusen åren blir det normala något helt annat...

images/1/images/1/2013-08/Vuoggaglaciar_6045.JPG
När det gäller just Salajekna finns dokumentation över utbredningen sedan 1807. Och det råder ingen tvekan om att glaciären krymper.
Per Holmlund visade teckningar och foton som visar hur utvecklingen ser ut.

images/1/images/1/2013-08/Salajekna_6322.JPG
-Under hela 1900-talet har vi sett en kraftig reträtt av glaciärer. Men Salajekna kommer att finnas kvar under lång tid, och det är den glaciär som har mest att erbjuda i Sverige när det gäller färger och former, menar Per Holmlund.

images/1/images/1/2013-08/Salajekna-is.jpg
Salajekna är Sveriges största glaciär, med en yta av cirka 24,5 kvadratkilometer. Ungefär hälften av glaciären ligger på den norska sidan av gränsen.

images/1/images/1/2013-08/Salajekna-PerMaria.jpg
Glaciären Salajekna har fått stor uppmärksamhet detta år, inte minst tack vare Maria Söderbergs initiativ att ta med en bit av Salajekna till Vildmarksmässan i Stockholm.
-Man kan förstås kalla det för ett jippo och tycka att man inte bör såga loss och ta en bit av denna fantatiska is, men det är ett sätt att trigga intresset för svenska glaciärer. Det är också en del i arbetet med att lyfta fram klimatfrågorna, och naturligtvis Arjeplog, säger Maria Söderberg.
Per Holmlund uttryckte sitt stöd för hennes idé och tanke.
-Jag tycker att det var kul. Det försvinner mellan 40 och 50 miljoner kubikmeter i årlig avsmältning, och då spelar det ingen roll om man tar med sig en kubikmeter ner till Stockholm, sa han med ett leende.

images/1/images/1/2013-08/Salajekna_6288.JPG
Här, vid kanten av glaciären, är den plats där isblocket som visades på Vildmarksmässan sågades ut i februari. Men det allra mesta av det stora isblocket som Mats Holmström och Per-Eric Holmberg sågade i, har nu smält bort, och för den som inte vet vad man ska titta efter, är det svårt att se det enda spår som finns kvar, en rak sågkant, nu i den allra nedersta delen av blocket. I februari gjordes den sågkanten mer än två meter upp på blocket.

Arrangör av föreläsning samt guidad tur vid Salajekna: Magasin Silvervägen och Arjeplognytt.se

Foto: Maria Söderberg och Marianne Hofman
images/1/images/1/560annonser2017/image2.jpeg
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies