http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2016-11-29 16:07:00
Filmpris till Roland Pantze
images/1/images/1/2016-11/Murmanskfilm-0778.jpg
Filmen om mötet mellan den samiska jojken och den spanska flamencon tilltalade juryn för filmfestivalen Northen Character. Vid prisutdelningen fick Roland Pantze ta emot "Second diploma", ett av de fyra priser den svenska gruppen hade med sig hem från Murmansk.
-Det var stort att över huvud taget få visa filmen i ett sammanhang med så bra filmer som vi har sett på den här festivalen, och att bli en pristagare i denna kategori känns bra, säger han.


Northen Character är en internationell filmfestival som nu för nionde gången arrangerats i Murmansk. I år skickades totalt 130 filmer in från fyrtio ryska regioner, Norge, Sverige, Finland, Frankrike, Litauen, Tyskland, Georgien, Bosnien/Herzegovina, Ukraina, Ghana och Egypten. 73 av dessa filmer antogs till festivalen.

images/1/images/1/2016-11/Murmansk-0432.jpg
Filmen som Roland Pantze tävlade med heter Origins - a Window towards voices, och är en poetisk betraktelse av ett möte mellan två människor, kulturer, röster och ursprung.
Flamencosångerskan Ellen Pontara är idègivare, producent av filmen och en av huvudpersonerna. Roland Pantze har filmat.
Filmen blev klar 2013, och har bland annat visats i Arjeplog under samiska veckan i början av oktober i år.

När möjligheten att åka till festivalen Northen Character i Murmansk dök upp behövde Roland Pantze inte någon lång betänketid.
Filmen konkurrerade i klassen "Culture program", och tilldelades ett av de tre diplomen i den klassen. Den visades för publik under festivalens första dag, och i samband med detta fick publiken tillfälle att ställa frågor. En av de frågor som ställdes till Roland Pantze var om han själv föredrar flamenco eller jojk, och hans svar lockade till skratt.
-Jag föredrar country, svarade han.

images/1/images/1/2016-11/Murmansk-0741.jpg
Roland Pantze blev glatt överraskad när filmens och hans namn lästes upp och syntes på den vita duken under prisutdelningen.
-Jag läste det en gång extra innan jag klev upp och gick fram, eftersom jag inte riktigt trodde på det. Det var enormt, en bra känsla, säger han.

Ellen Pontara hade tyvärr inte möjlighet att själv delta vid festivalen i Murmansk, men är förstås också glad över utmärkelsen.
-Det känns fantastiskt, och jag är jätteglad för det här. Det var en ära nog att den fick visas i det här spännande sammanhanget, och när jag nåddes av beskedet från Roland att filmen vunnit pris blev jag helt stum. Vi arbetade med filmen under fyra års tid, och det var hela tiden en givande och spännande resa. För mig är det första gången som jag är med och skapar en dokumentär så det var verkligen ett nytt hav att ge sig ut på.

images/1/images/1/2016-11/Murmansk-0527.jpg
Filmfestivalen i Murmansk var på flera sätt ett nytt hav även för mig, Marianne. Det var en fantastisk resa med många minnesvärda filmer, ögonblick och möten. En av de filmer som när musiken tonade ut och eftertexten rullade på skärmen fick mig att vilja utbrista "En gång till, en gång till". var Arctic Superstar - rankad som en av världens tio bästa musikdokumentärer 2016.
Filmens skapare Simen Braathen och huvudpersonen, den samiska rapsångaren Nils Rune Utsi, med artistnamnet SlinCraze, välkomnades av festivalgeneralen Svetlana Soldatova.

images/1/images/1/2016-11/Murmansk_3574.jpg
I dokumentären berättas om hur Nils Rune Utsi under sin uppväxt blev mobbad, och gömde sig bakom brandstationen istället för att gå till skolan. Men han bar på en dröm om att slå igenom som rap-artist, och en natt på Loft-Bar Cherdak i Murmansk såg jag hans dröm som en verklighet.

images/1/images/1/2016-11/Murmansk-0499.jpg
En annan film som berörde mig djupt var Benedikte Bredesens Priest of Burden. En dokumentär om en av Norges förmodligen mest hatade män, prästen och abortmotståndaren Boerre Knudsen. En film om att kämpa för det man tror på utan att bry sig om konsekvenserna, och om det pris som både Boerre Knudsen och hans familj fick betala. Men också en film om kärlek och lojalitet.
Benedikte Bredesen, som hade med sig sin 9 månader gamla dotter, fick ta emot festivalens Grand Prix.

images/1/images/1/2016-11/Murmansk_3641.jpg
Under lördagen hölls ett mediaforum, med rubriken "Is journalism in state of emergency?"
I panelen satt Magnus Wahlberg, Sverige, Geir Terje Ruud, Danmark/Norge, Jan-Morten Björnbakk, Norge, Veronika Seliverstova, Ryssland, och Timo Sipola, Finland.
Diskussionen kretsade kring det faktum att fler och fler tar del av nyhetsflödet via nätet och sociala medier, och att fler och fler journalister lämnar sitt yrke för att istället jobba som PR-konsulter och informatörer.
-Det är medieindustrin som är i kris, inte journalistiken. Journalistiken är bättre än någonsin, men det kan vara svårt att hitta den. Sociala medier skapar möjligheter, men styr också informationsflödet, Facebook visar det du vill se, sammanfattade Geir Terje Ruud.

images/1/images/1/2016-11/Murmansk_3679.jpg
Allt handlade inte om film och journalistik. Vi hann även med bland annat ett besök på världens första atomdrivna isbrytare, Lenin, och närmare en kärnreaktor än på den båten lär jag troligen inte komma.
Lenin togs i bruk 1959 och tjänstgjorde som isbrytare i trettio år. Numera är båten ett välbesökt museum och ligger förtöjd i hamn i Murmansk.

images/1/images/1/2016-11/NC2016_Prize Winners2.JPG
Foto: Hilde Korsaeth
Vinnare i Northern Character in Murmansk 2016:
Håkan Holmberg, Sverige (Special prize Bestcamera)
Simen Braathen, Norge (Documentary Debut)
Mattias Höyem, Norge (Youth Program)
Benedikte Bredesen, Norge (Grand Prix of the festival)
Per Einar Grönmo, Norge (Youth Program)
Andrey Sychev, Ryssland (Culture Program)
Andrey Zelenov, Ryssland (Feature Story)
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies