http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/topvinterbanner2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.gksfiske.se/
2017-10-29 14:30:00
Flora studerar livet i Arjeplog
images/1/images/1/2017-10/Flora_1056.jpg
Under ett år kommer Flora Bartlett från England att vara i Arjeplog för att se, uppleva och dokumentera så mycket som möjligt av livet här.
-Jag ser fram emot att följa hur samhället förändras med de olika årstiderna. Jag har alltid varit intresserad av norra Sverige, och det är spännande med en ort där invånarantalet fördubblas under några månader, säger hon.


Flora Bartlett studerar antropologi vid Goldsmith university i London. Hon är fotograf, och intresserad av hur människor förhåller sig till den miljö och det landskap de lever i.
Inför arbetet med sin PhD (doktorsavhandling) på universitetet fick hon höra talas om Arjeplog, och beslutade då att tillbringa ett år här för att göra sin avhandling.

Den 19 juli anlände hon, med nattåget till Jörn och sedan buss till Arjeplog och det rum på Kyrkholmen hon hade hyrt.
-Det är en konstig känsla att komma till en plats där man aldrig varit. Första dagen gick jag bara omkring och undrade "vad ska jag göra här?". Andra dagen gick jag Vaukaleden, och dit återvänder jag ofta, det är så vackert.

Ett annat stället Flora Bartlett besökte under de första dagarna i Arjeplog, och ofta återvänder till är Silvermuseet.
-Det är så fint, där finns så mycket att se och INSARC är fantastiskt, säger hon.

images/1/images/1/2017-10/Flora_1077.jpgDe följande veckorna tillbringades till stor del ute i naturen. Fjällvandring är ett av Flora Bartletts intressen.
En av vandringarna gick längs Kungsleden, från Jäckvik till Vuonatjviken.
-Jag hittade saker att göra här direkt, det var lätt att komma i kontakt med människor och alla är så vänliga. Vi sov i tält i Vuonatjviken, och mötet med Elin Johansson var så fint. Jag vill tillbaka till Vuonatjviken.

Möten med människor är centralt i Flora Bartletts arbete. Hon vill träffa och prata med så många som möjligt under sitt år i Arjeplog.
-Jag vill att människor här berättar för mig om sitt Arjeplog, och vad som är viktigt och påverkar livet här. Det är förstås bra om jag får använda berättelserna i min avhandling, men den som inte vill ställa upp med namn och bild behöver absolut inte göra det.

images/1/images/1/2017-08/RappenLabbas_9705.jpg
Floras intresse för livet i Arjeplog begränsar sig inte till att endast lyssna till berättelser. Hon vill själv vara en aktiv del i det som händer, och har till exempel provat på att göra lekbottnar för öring tillsammans med medlemmar i Rappen-Labbas intresseförening. Ibland jobbar hon med Röda Korsets personal på loppisen för Världens Barn. Hon deltar också i en kurs för att lära sig göra en kniv, och har provat på att stycka älgkött.
-Det är så intressant att få vara med och göra saker som människor här gör, och jag lär mig så mycket av det, säger hon.

Att få smaka renkött var en av de saker som Flora Bartlett önskade sig innan hon kom till Arjeplog. Det har hon gjort. På önskelistan stod däremot inte varken blodpalt och märgben eller surströmming. Men även det har hon smakat.
-Det var spännande. Jag var lite nervös för surströmmingen, jag hade sett filmer på Youtube... Men det var inte så farligt, och andra gången jag åt det tyckte jag det var godare än första gången.

images/1/images/1/2017-10/Flora_1046.jpg
Nu väntar Flora Bartlett på att få se hur samhället förändras under biltestsäsongen. Hon hoppas på att få möjlighet att följa med någon ut på jakt och isfiske, och längtar efter att åka skidor.
Hon ser också fram emot Jutiskalenderns releasefest.
-Jutiskalendern var en av de första saker jag lade märke till när jag kom hit. Jag tycker det är en fantastisk idé, säger hon.

Vill du se några av de bilder Flora Bartlett hittills har tagit under sin tid i Arjeplog, finns här en länk till hennes egen sida www.florabartlett.com
images/1/images/1/560annonser2017/Kommunplan.jpg
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies