http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2016-11-13 12:19:48
Jutiskalendern firar tio år med en kvarts miljon
images/1/images/1/2016-11/Jutiskalendern-0332.jpg
Tio år med nakna män och kvinnor. När årets kalenderförsäljning är över räknar Jutis Byaförening med att ha skänkt totalt en kvarts miljon till cancerforskning.
För landstingsrådet Maria Stenberg var det självklart att ställa upp när byaföreningens ordförande Fredrik Westerlund frågade om hon ville klä av sig naken och pryda kalenderns omslag.


images/1/images/1/2016-11/DSC_0060.jpg
Foto: Peder Lundkvist
Som vanligt var det Fredrik Westerlund som presenterade Jutiskalendern och de män och kvinnor som är med. Denna gång med en dikt som beskrev de män som ställde upp som nakenmodeller både när den första kalendern gavs ut, och nu när den firar tioårsjubileum: John, Birger, Uffe, Tor, Ricke, Jan, Peder, Swillo, Kent, Sölve, Stig och Mats.

images/1/images/1/2016-11/Birre-02.jpg
Foto: Lars Westerlund
Fredrik påpekade också att arbetet med kalendern pågår året om.
-Det är inte så att vi bara snabbt gör en kalender och sen har fest, det krävs massor av arbete och engagemang för att göra en sådan här kalender.
Hans pappa Birger Westerlund är februari månads modell, och därför är bilden naturligtvis tagen i februari.
Enligt Birger själv är vinterkyla inte något problem alls, men han undanber sig tvättuppdrag.

images/1/images/1/2016-11/Jutiskalendern-0342.jpg
Releasefesten brukar vanligtvis hållas i byastugan i Jutis, men den här gången valde föreningen att presentera kalendern på Kraja i Arjeplog.

images/1/images/1/2016-11/DSC_0108.jpg
Foto: Peder Lundkvist
Förutom den underhållande presentationen av kalendern, bjöds festdeltagarna på sång och musik, av bland andra Emil Sundberg.

images/1/images/1/2016-11/Jutiskalendern-0292.jpg
Lars Westerlund har varit kalenderfotograf under alla år. Nu vill han lämna över den rollen till någon annan, och avtackades under festen. Han intervjuades också av radions Eva Elke, som fanns på plats för att göra ett radioreportage om kalendern och tioårsjubileet.

images/1/images/1/2016-11/Jutiskalendern-0378.jpg
Årets bild i kalendern - när fotografen själv får välja. Swillo Fransson - utrustad för äventyr i fjällen.
-Han är nog på väg att gå i Wallströms fotspår, men det kommer att ta tid för honom och därför har han snötramporna med. Det här är en bild som jag verkligen tycker om. Men det var lite problem när vi skulle ta den, det var kvinnor och barn som sprang fram och tillbaka över bron i bakgrunden. Vi väntade och väntade, men till sist var vi tvungna att bestämma oss för att de inte skulle bry sig om vad vi höll på med, och det gick ju bra, berättade Lars Westerlund.

images/1/images/1/2016-11/DSC_0098.jpg
Foto: Peder Lundkvist
Årets outsider behövde varken fundera eller reflektera när hon fick frågan om hon ville ställa upp.
-Det kändes ju bara kul, jag sa ja direkt. När jag sen började tänka på det, så kände jag att det är viktigt också. Jutis Byaförening gör ett fantastiskt jobb som drar in pengar både till sin egen byastuga och till cancerforskning. Dessutom behöver vi oretuscherade bilder på vanliga människor, vi behöver få se ut som vi faktiskt gör, säger Maria Stenberg.

Eftersom kalendern alltid omgärdats av stort hemlighetsmakeri, har Maria Stenberg, som är landstingsråd, inte kunna tala om i förväg att hon visar sig naken på ett kalenderomslag.
-Det kan förstås komma någon syrlig kommentar, men det skiter jag i. Jag tror också att Britta och alla andra kvinnor som har varit med i kalendern har banat väg för mig. Det känns bra, och kul, att få vara med och göra det här.

images/1/images/1/2016-11/Stefan-0297.jpg
Hur det än är så har året bara tolv månader, och förutom omslagsbilden finns det därmed bara plats för bilder på tolv personer per år i Jutiskalendern. Alla får alltså inte vara med.
Men även den som inte har fått vara med i kalendern kan visa sin uppskattning och ge stöd till både Jutis byxförening och cancerforskning. Stefan Långdahl gjorde det på sitt sätt under releasefesten, vilket blev mycket uppskattat. Vi andra kan förslagsvis göra det genom att köpa Jutiskalendern.
Länk finns här.
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies