http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2017-02-07 17:14:03
Kan själv! - för de allra yngsta
images/1/images/1/2017-02/Barnkan_5097.jpg
En lovikka-båt. En telefon-kåta. Vänliga ord. Små lukt-bollar. Nutid och dåtid. Milda färger, många former, olika material och tydliga instruktioner till föräldrar och förskolepersonal: "var med, men låt barnen upptäcka själva".
Utställningen Kan själv! som nu finns på Silvermuseet i Arjeplog vänder sig till de allra minsta barnen.
-När vi säger att vi vänder oss till alla åldrar betyder det oftast från tre år och uppåt. Den här utställningen är skapad för dem som vanligtvis glöms bort i de här sammanhangen, säger Ida Renlund, projektledare och museipedagog vid Norrbottens museum.


images/1/images/1/2017-02/Barnkan_5123.jpg
Ida Renlund har jobbat med denna utställning sedan 2014. Hon började med att observera barn på två olika förskolor, för att se hur de utforskar och undersöker sin omgivning med sina sinnen.
Därefter startade arbetet med att skapa själva utställningen.
-Grunden för hela utställningen är FN:s barnkonvention, där det sägs att barn har rätt att inte bli diskriminerade. Men utan att vi ens tänker på det, så glömmer vi ofta bort, och diskriminerar då, de allra minsta. Det görs väldigt få kultursatsningar för barn under tre år, säger Ida Renlund.

images/1/images/1/2017-02/Barnkan_5095.jpg


Några av riktlinjerna för utställningen var att miljön ska utstråla harmoni och väcka nyfikenhet, och att detaljerna ska utformas med tanke på säkerhet.
Föremålen är skapade i naturmaterial av konstnärer och hantverkare.

Utställningen består av olika delar, bland annat ett litet krypin med olika föremål att titta, lyfta, känna och kanske smaka på.
-Allt är tillåtet att tugga och suga på, både material och färger som har använts är miljövänliga och giftfria, säger Ida Renlund.

images/1/images/1/2017-02/Barnkan_5099.jpgI en kåta med väggar av renskinn, sälskinn och fårskinn finns tre telefoner. Om man lyfter på någon av lurarna hör man barn sjunga och säga vänliga ord på olika språk.
-Vi vill låta både olika tider och kulturer mötas här, därför har vi valt att ha föremål med inspiration från samisk, tornedalsk, svensk och romsk kultur, säger Ida Renlund.
Det finns också kuddar och pallar utplacerade här och där, som en del av utställningen och som sittplatser för de vuxna.
images/1/images/1/2017-02/Barnkan_5090.jpg
Kan själv! öppnas på Silvermuseet onsdag den 8 februari. Inför utställningen bjöds förskolepersonalen i Arjeplog in till en presentation och workshop. Ulla Söderberg och Stefan Granström från Blåklockans förskola ser fram emot att besöka utställningen med de yngsta barnen från Blåklockan.
-Det ska bli spännande att se dem här, meningen är att vi inte ska styra dem, utan att de själva ska få upptäcka vad de vill, säger Ulla Söderberg.

images/1/images/1/2017-02/Barnkan_5113.jpg
Det är ganska precis ett år sedan utställningen Kan själv! hade premiär på Norrbottens Museum i Luleå. Sedan dess har den gjort en turné genom länet, eller, som Ida Renlund beskriver det, ett segertåg.
-Mottagandet har varit fantastiskt. Vi siktade högt, och vi nådde fram. Utställningen är gjord för 0-2-åringar, men även 72-åringarna tycker att den är intressant.
Kan själv! finns kvar på Silvermuseet till och med den 12 mars.
Länsturnén avslutas på Norrbottens museum, där utställningen kommer att finnas under sommaren. Vad som händer sedan är ännu inte riktigt bestämt.
-Det finns ett intresse från flera museum på andra håll i landet, säger Ida Renlund.
Och kanske, kanske, kommer även de allra yngsta barnen i våra grannländer att få chans att upptäcka Kan själv!
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies