http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2016-12-16 10:34:00
Knivslöjd för nytta och nöje
images/1/images/1/2016-12/Knivhelg_3280.jpg
Att bära en kniv i bältet är något helt naturligt för många i Arjeplog. Och att bära en kniv man gjort själv är roligt. Den kurs i slidtillverkning som Arjeplogs knivsmidesförening ordnade blev snabbt fulltecknad.
-Det märks att intresset finns och är stort här, säger kursledaren Tommy Alatalo, Luleå.


images/1/images/1/2016-12/Knivkurs_0039.jpg
Foto: Peder Lundkvist
Tommy Alatalo tillverkade sin första kniv när han gjorde sin militärtjänstgöring i Boden. Alla skulle ha kniv, och det blev en slags tävling mellan lumparkompisarna att ha den största kniven.
-Alla köpte större och större knivar och jag förstod att jag inte skulle kunna matcha det, så jag bestämde mig för att göra min egen kniv istället, berättar han.

images/1/images/1/2016-12/Knivkurs_0033.jpg
Foto: Peder Lundkvist
Det beslutet visade sig leda till något som nu upptar mer och mer av Tommy Alatalos tid, tillverkning av konstknivar.
Själv har han inte gått någon kurs i knivtillverkning, men samarbetar med och inspireras av bland andra Johnny Walker Nilsson.

images/1/images/1/2016-12/Knivkurs_0026.jpg
Foto: Peder Lundkvist
Kursen i Arjeplog var den första Tommy Alatalo själv ledde, och han gladde sig åt att intresset för knivtillverkning finns även hos yngre slöjdare, här Fredrik Holmström.
Idén till kursen dök upp när Tommy Alatalo och Oddbjörn Westerberg, ordförande i Arjeplogs knivsmidesförening, träffades i Lycksele.

images/1/images/1/2016-12/Knivkurs_0023.jpg
Under kurshelgen fick deltagarna, här Björn Lestander, göra sin egen knivslida, utifrån den modell som Tommy Alatalo använder.
-Det svåraste när man gör en knivslida är inget enskilt moment i arbetet, utan att materialet lever. Trä kan du slipa till önskad form, men när det gäller läder måste du försöka förutse hur det ska bli, följa flowet och vara flexibel, säger Tommy Alatalo.

images/1/images/1/2016-12/Knivhelg_3271.jpg
Han menar också att det viktigaste för att helheten ska bli bra är att kniven och knivslidan hör ihop på ett tydligt sätt.
Det är naturligtvis också viktigt att man har roligt när man gör sin egen kniv. Och det hade deltagarna på denna helgkurs, anordnad av Arjeplogs knivsmidesförening.
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies