http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2017-10-11 12:17:30
Konst, poesi och musik i galleriet
images/1/images/1/2017-10/AZgalleri_0740.jpg
En afton fylld med samisk konst, poesi och musik - som ett led i markeringen av det samiska 100-årsjubileet.
Synnöve Persen, norsk-samisk konstnär och författare, var kvällens huvudperson i AddeZetterquist konstgalleri. Hennes utställning Abstrákta visas nu i gästgalleriet.images/1/images/1/2017-10/AZgalleri-0686.jpg
I år är det 100 år sedan samerna hade sitt första landsmöte i Trondheim. Jubileet har uppmärksammats i olika sammanhang och på olika sätt.
När årets sista gästutställning öppnades i AddeZetterquist konstgalleri fick besökarna ta del av Synnöve Persens bildspråk. Utställningen finns kvar här till den 19 november.

images/1/images/1/2017-10/AZgalleri0660.jpg
Kajsa Zetterquist välkomnade Synnöve Persen med ett personligt tal.
-Vi har ord som täcker nästan allt, från det mest banala till det mest högstämda. Men när det gäller det som är konst i konsten, räcker orden inte till. Konsten är ett eget uttryck. När man hör människor prata om varför konst är viktig får man ofta höra att den ska provocera. Det kan den göra, men det är inte nödvändigt. Det provocerande är inte huvudsaken med konsten, det handlar istället om att man vill vidare, djupare och och djupare in i den färg- och formvärld som ger oändliga möjligheter att uttrycka sig, sa hon.

images/1/images/1/2017-10/AZgalleri_0786.jpg
Efter vernissagen hölls ett samtal mellan litteraturvetaren Ronald Nystad Rusaanes och Synnöve Persen, om hennes författarskap och konsten att skriva poesi på två språk.
-Det är inte lätt att översätta samisk poesi till norska. Det samiska språket är ordrikt och har grammatiska möjligheter som saknas i norska språket, förklarade Synnöve Persen.
Det är elva år sedan Synnöve Persen senast gav ut en bok. Hennes nya bok som precis har släppts, Ruoná rieggá vuol váccašit / Under grønn ring vandre, ges ut av ett av Norges äldsta förlag, Aschehoug forlag.
-Det här är deras första samiska utgivning, och att få ge ut en bok på ett så stort förlag ger nya möjligheter att nå ut till en större publik, säger Synnöve Persen.

images/1/images/1/2017-10/AZgalleri_0801.jpg
Boken är så nyutkommen att det inte fanns möjlighet att få med den till festkvällen i AddeZetterquist konstgalleri. Men med ackompanjemang av Georg Buljos och Per Willy Aaseruds musik fick vi ta del av några strofer ur Synnöve Persens nya diktsamling.

images/1/images/1/2017-10/AZgalleri_0817.jpg
Kvällen avslutades med en timslång konsert, där Georg Buljo, Niko Valkeapää och Per Willy Aaserud bjöd på både helt ny musik, och musik som tidigare framförts och spelats in på skiva.
images/1/images/1/560annonser2017/image2.jpeg
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies