http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2017-04-06 13:50:33
Med Arjeplogar´n i Laisvallby
images/1/images/1/2017-04/Mona_5152.jpg
Efter några starta eget-utbildningar, flera inte ännu förverkligade idéer och många mil i bil mellan hemmet i Laisvallby och jobbet i Arjeplog dök chansen upp, och Mona Piribauer tog den.
Arjeplogar´n lever därmed vidare, med ny ägare och utformning, men samma innehåll - information och berättelser om Arjeplog.
-Det kan verka omodernt med en papperstidning, men den är viktig, och jag vill att den ska finnas kvar, säger hon.


Arjeplogar´n grundades av Johan och Illona Fjellström. För några år sedan tog Jenny & Lotta (Jenny Rankvist och Lotta Lestander) över den, och från och med årsskiftet är det Mona Piribauer som äger och driver den.
-Jag tycker om att informera, fotografera och skriva, och frilansade faktiskt lite från Moskosel för TiA, Tidningen i Arvidsjaur. Jag har också gjort några reportage för Norran och PT, och ett informationsblad i Moskosel.

Det blev en rivstart för Mona Piribauer. Så fort köpet var klart skulle två tidningar göras, både Arjeplogar´n och Xpress Arjeplog, den engelskspråkiga tidning som i första hand riktar sig mot de utländska biltestarbetarna.
-Det kunde förstås ha blivit ännu bättre om jag haft mer tid på mig, men jag är nöjd ändå och har fått många positiva reaktioner. Xpress Arjeplog har kommit ut varannan vecka under biltestsäsongen, och Arjeplogar´n kommer med tio nummer under året.

images/1/images/1/2017-04/Mona_5146.jpg
Mona Piribauer bor i Laisvallby sedan åtta år tillbaka. Hon har jobbat inom biltestbranschen, bland annat med kvalitets- och miljöcertifiering för Arjeplog Test Management AB på Vaitoudden, och de senaste åren på Transportstyrelsen.
-Det här passade bra in i mitt liv nu, jag var less på att stiga upp kvart över fem varje morgon och pendla till jobbet. Nu kan jag styra min tid själv på ett annat sätt, jobba hemma, ta med mig datorn ibland och åka till Arvidsjaur där jag har mina barn, och kanske ha öppet på Fjällcampen i Laisvall lite mer än tidigare.

I sitt arbete med Arjeplogar´n ser Mona Piribauer både för- och nackdelar med att inte vara född och uppväxt i Arjeplog.
-Som inflyttad kanske jag ser saker som inte andra ser, och kan lyfta fram sådant som många inte tänkt på. Däremot har jag inte ett så brett kontaktnät som jag skulle vilja ha, men det byggs ju upp hela tiden, säger hon.
Just nu pågår arbetet med påsknumret av Arjeplogar´n, men även sommarnumret, som är det kanske viktigaste under hela året.
-Det numret trycks i en större upplaga och sprids mer än övriga nummer, i både Norge och Finland, under året. Det känns kul, och det händer så mycket i Arjeplog att jag inte behöver oroa mig för att inte hitta något att skriva om, säger Mona Piribauer.
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies