http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2017-07-14 09:21:37
Mimmikåtan restaureras och bevaras
images/1/images/1/2017-07/Mimmi-0493.jpg
Mimmikåtan står på plats igen. Invändigt har den förstärkts med segelduk, och på utsidan pågår restaurering av den målning som konstnären Bengt Lindström gjorde 1993.
-Att bevara Mimmikåtan för framtiden såg jag som ett av de allra viktigaste uppdragen när jag valdes som ordförande för Arjeplogs Konstförening. Den är unik, och betyder mycket som blickfång i Arjeplog, säger Vanda Wallström.


I början av 1990-talet dök idén om en jättelik tältkåta som utställningslokal upp, och med stöd från Arjeplogs kommun köpte Arjeplogs Konstförening in en tältkåta. Konstnären Bengt Lindström gjorde den till ett enormt konstverk, som sedan under ett antal somrar prydde sin plats på den så kallade Barkudden vid Guld-Klas Torg.
Namnet Mimmikåtan fick den eftersom Bengt Lindström målade den som en hyllning till sin vän Mimmi Helamb, Vuoggatjålme.
Hennes son Björn Helamb berättar att Bengt Lindström i unga år kom till Vuoggatjålme som sommardräng.
-Jag har fått berättat för mig att han redan då var intresserad av att måla, men det fanns inte en enda karl i bygden som hade någon förståelse för hans intresse. En ung, stark karl skulle hugga ved, ro och arbeta, inte måla. Men mamma, som själv var konstintresserad, såg och förstod hans längtan efter att få måla.
Så utvecklade Bengt Lindström och Mimmi Helamb en vänskap och respekt för varandra som höll i sig fram till Mimmi Helambs död 1994. Hon var med som åskådare när Bengt Lindström målade kåtan.

images/1/images/1/2017-07/Mimmi-0457.jpg
Under årens lopp har Mimmikåtan naturligtvis påverkats av både väder, vind och förvaring. Målningen har bleknat, stängerna ruttnat och tyget blivit skört och sprucket.
I december förra året fick Arjeplogs konstförening ta emot 40 000 kronor av Sparbanken Nords satsning Framtidsbanken, för restaurering av Mimmikåtan. Resterande del av kostnaden kommer Arjeplogs kommun att gå in och täcka.
Under vintern har Karen Ingebrigtsen fodrat Mimmikåtan med ett innertält av segelduk, och de dagar vädret tillåter jobbar Bernt Adolph med utvändig restaurering av konstverket.
-Det är ett speciellt uppdrag, och egentligen brukar man inte restaurera konstverk på det här sättet, men Bengt Lindström hade tydligt uttryckt att målningen fick bättras på, och han hade till och med lämnat färg för ändamålet, berättar Bernt Adolph.
Den färgen har förstås torkat för länge sedan, men Bernt Adolph har lyckats få tag på samma typ av färg, samma märke, kvalitet och kulörer.
-Det är en fransk färg av mycket hög kvalitet. I Sverige säljs den bara i burkar med en deciliter, men i England hittade jag större förpackningar, berättar han.

images/1/images/1/2017-07/Mimmi-0451.jpg
För att kunna fylla i färgfälten som täcker stora delar av tältkåtan använder Bernt Adolph en skylift. Färgerna som används är blått, rött, gult och vitt.
-Bengt Lindström har använt sig av grundfärgerna, och hållit dem rena. Jag kan följa hans penseldrag, till och med se bredden på penseln där han målat. Han har jobbat i en teknik som han är ganska ensam om, och man kan se att det är genomtänkt, att han inte har backat tillbaka och funderat på hur han skulle fortsätta måla. Han har målat med fart, och han var säker på vad han gjorde, säger Bernt Adolph.

Vanda Wallström är förstås mycket nöjd med att konstföreningens stolthet nu restaureras och därmed kan användas igen.
-Mimmikåtan är en stor tillgång för Arjeplog, och det vore roligt med mer aktiviteter i och omkring den. Den skulle kunna användas för vigslar, utställningar, poesikvällar och mycket annat.

På lördag den 15 juli kommer presentation och försäljning av boken En skvätt om Arjeplog att ske i Mimmikåtan. Boken är skriven av Marianne Hofman och illustrerad av fotograf Erland Segerstedt, och handlar om hur människor i Arjeplog under lång tid levt vid, använt sig av och påverkats av vatten.
images/1/images/1/560annonser2017/image2.jpeg
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies