http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2017-03-27 09:53:44
Ny parkering vid Rebackudden
images/1/images/1/2017-03/Rebackudden_6151.jpg
Efter många år med parkeringsproblem på vändplanen i Rebackudden erbjuder nu Petter Sundström fiskare att lämna skotrar, bilar och släpvagnar på en uppskottad parkeringsplats intill Hornavan.
På vändplanen vid gården gäller parkeringsförbud året om, sedan 2010.
Ett förbud som dock inte har respekterats.
-Vi har inte sagt så mycket om det, men nu finns ett alternativ, och nu är det stopp för parkering på vändplanen, säger Petter Sundström.


Fler och fler pimpelfiskare söker sig ut på Hornavan. Många av dem kör bil till Rebackudden, och fortsätter därifrån med skoter ut på isen.
Vägen slutar med en vändplan vid stranden av Hornavan, och under våren fylls vändplanen ofta tidigt på morgonen av bilar och släpvagnar. När det inte längre finns plats där, lämnas bilar och släp längs vägkanten.
Det innebär problem, inte minst för väghållningen. Dels är det omöjligt att både ploga, hyvla och vända med plogbil eller väghyvel på en vändplan fylld av bilar och släpvagnar. Dessutom innebär de bilar och släpvagnar som parkeras längs vägkanten att kantskärning inte kan göras på våren, vilket i sin tur leder till att stora mängder smältvatten hamnar på och i vägen.
-I somras rustade vi upp vägen för 150 000 kronor. Det var absolut nödvändigt, och nu måste vi få kantskära längs hela vägen för att få bort så mycket snö och smältvatten som möjligt. Annars blir det en enda lervälling under tjällossningen, säger Petter Sundström.

images/1/images/1/2017-03/Rebackudden_6153.jpg
De som vill åka ut på Hornavan från Rebackudden med skoter på våren, eller båt på sommaren, vill förstås få lämna sina bilar på vändplanen under tiden de är ute och fiskar, och när parkeringsförbudet blev känt 2010 kom ifrågasättanden och kritik från flera håll.
Men i slutänden så handlar det om en enskild väg, där väghållaren (en samfällighetsförening bestående av fastighetsägare längs vägen) visserligen får ett bidrag för vinterväghållning, men inte full kostnadstäckning och inget bidrag för sommarunderhåll. Väghållaren eller markägaren har inte heller något ansvar eller någon skyldighet att upplåta vare sig vändplan, vägkant eller privat mark för parkering. Däremot har vägsamfälligheten ansvar för att vägen underhålls, både sommar och vinter.
Petter Sundström har dock förståelse för att folk vill komma ut på Hornavan, och vill bidra till en lösning som fungerar för både väghållning, boende och besökare. I samråd med Trafikverket har han därför bestämt sig för att erbjuda en parkeringsplats några hundra meter in längs vägen mot Rebackudden.
Han blir glad när han ser att det står en bil och ett släpvagn på den nya parkeringen.
-Fram till nu har det inte funnits något bra alternativ för de som vill ut och fiska i det här området, och därför har vi bestämt oss för att skotta upp den här parkeringsplatsen. Det är roligt om folk vill använda den, säger han.
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies