http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2017-10-04 20:33:46
Samisk vecka och höstmarknad
images/1/images/1/2017-10/Samiskvecka_0600.jpg
Föreläsningar, filmvisning, konst, konsert, lassokastningstävling och höstmarknad. Årets samiska kulturvecka som nu pågår bjuder som vanligt på ett omfattande program. På Vaukagården berättade Ann-Charlotte Sjaggo, samisk språkstödjare, om samiska och svenska namn på byar i Arjeplog.


Den samiska kulturveckan invigdes på Silvermuseet under måndagskvällen med invigningstal av kommunchef Peter Andersson och vernissage med konst av Lina Maria Viitala.
I programmet ingår bland annat föreläsningar på Silvermuseet om medeltidens kustsamhällen, släktforskning, väckelsen i Arjeplog och om tvångsförflyttningen.
På bion berättar Maria Söderberg om vad som händer i Nasafjäll och om glaciären Sálajiegna. Carl-Oskar Lundström berättar om samiska släkten, och Gunnel Hedman visar bilder. Det blir också ett samtal om boken En skvätt om Arjeplog, med Marianne Hofman och Erland Segerstedt.
Marknaden och torghandeln pågår torsdag, fredag och lördag.
På lördagen är det final och prisutdelning för Top of Arjeplog, och under eftermiddagen marknadskonsert med Ára i kyrkan.

images/1/images/1/2017-10/Samiskvecka_0602.jpg
Träffen på Vaukagården lockade ett fyrtiotal personer. Ann-Charlotte Sjaggo kommer att berätta om samiska ortnamn även på bion under lördagen.
Under veckan sätts samisk kultur i fokus inom både barnomsorg, skola och äldreomsorg, och på matsedeln från kommunens kök finns bland annat renskav, älggryta och blodpalt med rensida och märgben.

Länk till fullständigt program för Samiska kulturveckan, publicerat på Arjeplogs kommuns hemsida, finns här.

Länk till program för det som händer på bion, publicerat på Maria Söderbergs blogg, finns här.
images/1/images/1/560annonser2017/image2.jpeg
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies