http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2017-03-05 16:20:11
Stina ställer ut på Silvermuseet
images/1/images/1/2017-03/Stina_5551.jpg
Hon målar mera, större och friare nu. Hon målar med fingrar och händer, med roller och med pensel. På väggar, spånplattor, sten, trä, duk och papper.
-Förut var det extremt viktigt för mig med detaljerna, jag ville få allt så naturtroget som möjligt. Nu tar jag ut svängarna mycket mer, är mindre rädd för vad folk ska tycka och fokuserar mer på det jag själv tycker är roligt, säger Stina Renberg.
På lördag är det vernissage för hennes utställning på Silvermuseet.


Det är drygt ett år sedan Stina Renberg flyttade till Arjeplog. Hon bodde i Skåne, jobbade heltid som läkare, målade när tillfälle gavs och längtade norrut, mot ett annat liv där konsten kunde få mer utrymme.
När hon hittade annonsen om att den gamla pastorsexpeditionen i Arjeplog var till salu bestämde hon sig direkt för att lägga ett bud. Utan att ha sett huset annat än utifrån, flera år tidigare.
-Jag visste att jag ville ha det, och jag älskar verkligen det här huset med alla spännande vrår, säger hon.
Nu bor Stina Renberg i sitt drömhus, jobbar halvtid som läkare och målar mer än någonsin.
-Jag ville ha en förändring i mitt liv, och det fick jag. Här vill jag stanna och så här vill jag leva, säger hon.

images/1/images/1/2017-03/Stina_5563.jpg
En av de första väggmålningarna som Stina gjorde i sitt nya hem var en varg. Den är målad med roller och väggfärg. Ramen är fastspikad direkt på väggen.
-Det hade stått en bokhylla här i många år, och väggen bakom den hade en helt annan tapet och färg än väggarna runtomkring. Jag bestämde mig för att måla över det, och så blev den här vargen till, säger Stina Renberg.
Vargen följdes av fler motiv på andra väggar i huset. En del av dem är målade för att dölja märken och skavanker som finns i gamla hus, en del av dem är målade bara för att det fanns utrymme och inspiration.

images/1/images/1/2017-03/Stina_5539.jpg
I ett av rummen har Stina utnyttjat den generösa takhöjden för att kunna måla en två meter hög älg. I samma rum pryds en annan vägg av stora skogsstjärnor, inramade av fastspikade lister.
-Jag hade inte målat så mycket på väggar innan jag kom hit, men det är så roligt med det här huset, det har en inspirerande karaktär, säger hon.
Även väggen vid den breda trappan är ett vackert konstverk. Här har hon målat björkar, och utnyttjat de svarta fläckar som fanns på tapeten.
-Du vet hur det blir när man bär möbler och grejer upp och ner, man stöter emot väggen och det blir märken här och där. Jag visste inte riktigt hur jag skulle göra, men så kom jag på att jag kan använda dem som delar av björkarnas stam och grenar.

images/1/images/1/2017-03/Stina_5546.jpg
Väggmålningarna kommer naturligtvis inte att finnas med på utställningen. Men stora och små tavlor med olika tekniker, motiv och uttryck kommer att visas.
-Jag kommer att ta med mig både det jag målat nu, och det jag målat tidigare, så det blir lite blandat.Det känns härligt att ställa ut på Silvermuseet, att få ha sin konst på ett museum jag gått på som liten. Då träffade jag doktor Wallquist, han visade oss runt. Tänk om vi vetat då att jag en dag skulle komma till Arjeplog som läkare, och ställa ut min konst på hans museum...
Stina Renbergs utställning på Silvermuseet arrangeras i samarbete med Arjeplogs konstförening och vernissagen öppnar klockan 13 på marknadslördagen.
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies