http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/skvattbokpuff.jpg
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/BarentsPress.JPG
http://www.arjeplognytt.se/images/1/Headlines/bannernyttnummer2018.jpg
http://www.sparbankennord.se/privat/index.htm
http://www.silverhatten.se/
http://www.winterkvist.com
2017-07-03 15:20:00
Vernissage för Inte bara Slangen
images/1/images/1/2017-07/VernissageAnders_8091.jpg
Nu visar Anders Marklund sin bredd som konstnär i årets sommarutställning på Silvermuseet.
Konstföreningens ordförande Vanda Wallström välkomnade honom till hans första egna utställning i Arjeplog. En utställning med namnet "Inte bara Slangen".


images/1/images/1/2017-07/VernissageAnders_8102.jpg
Slangen var huvudpersonen i en serie tecknad av Anders Marklund, som publicerats i Arjeplogar´n.
-Slangen kommenterade saker som hände i Arjeplog, men jag började bli less på honom. Sista Slangen publicerades i julnumret av Arjeplogar´n förra året. Han kommer nog tillbaka i något annat sammanhang, men inte på samma sätt, inte som huvudperson i en egen serie, sa Anders Marklund.

Han berättade också om sin önskan att få ställa ut på Silvermuseet. En önskan som gick i uppfyllelse snabbare än han hade tänkt sig.
-Egentligen var det nästa år jag ville ha en utställning här, men plötsligt fick jag ett telefonsamtal från Vanda och frågan om jag ville ha sommarutställning i år. Först tänkte jag "inte nu, inte nu", men sen började jag kolla vad jag hade gjort. Det visade sig att jag hade tillräckligt mycket för en utställning.

images/1/images/1/2017-07/VernissageAnders_8110.jpg
Tjugo konstverk, i olja, tusch, akryl, akvarell och blandteknik, pryder nu väggarna i Silvermuseets utställningslokal. Var och en med sin egen historia och tanke bakom.
Just den här har titeln Glöd, och inspirationen till den kom från en dikt.
-Jag ser mig själv som tecknare. Jag kan måla, men är tecknare. Anledningen till att jag tecknar är att jag vill förstå och förklara varför saker och ting är som dom är. Vi är översköljda med information om mord, krig, politik, höga skatter och andra saker som vi inte mår så bra av eller förstår. Det går illa för många unga människor, och om jag inte hade hållit på med detta så hade jag nog hamnat på dårhus.

Tavlorna visar något av det Anders gjort under åren 2010-2017.
-Det är framför allt tre konstnärer som jag influerats av. En av dem är Paul Klee, en konstnär från Schweiz som hoppade av konststudierna för att han tyckte att de var dåliga. En annan av dem är Per Adde, som kom till Arjeplog med kanot, och sedan bosatte sig i Norge. Den tredje är Storm P, en välkänd skämttecknare som också var skådespelare, komiker och författare.
Anders Marklund, som nu bor i Luleå, har tidigare haft utställningar i Arvidsjaur och Öjebyn.

Årets sommarutställning på Silvermuseet, som vanligt arrangerad i samarbete mellan Silvermuseet och Arjeplogs konstförening, finns kvar till den 15 september. Se den.
images/1/images/1/560annonser2017/image2.jpeg
blog comments powered by Disqus

RSSPrenumerera via RSS | Vi använder cookies