070-344 20 23

Att mötas och minnas tillsammans. Se, prata om och känna på föremål från förr. Ha gott om tid på sig, och avsluta med gott fika. Tematräffarna Möten med minnen på Silvermuseet är mycket uppskattade av både deltagare och arrangörer.

Sara Lestander funderar över det träföremål som Linda Bolmvik visar. -Nja, inte är det något jag har använt, konstaterar hon.

Möten med minnen har sitt ursprung i ett rikstäckande projekt, där 88 museer runt om i landet bjöd in människor med demenssjukdomar till träffar med olika teman. Det projektet är avslutat sedan flera år tillbaka, men på Silvermuseet i Arjeplog har man valt att fortsätta. Under Sofia Flinkfeldts föräldraledighet är det Linda Bolmvik som håller i träffarna på Silvermuseet.

Linda Bolmvik vikarierar som museipedagog på deltid. Möten med minnen är en av de aktiviteter som hon prioriterar.

-Man blir alldeles varm i hjärtat av dessa möten. Det är inga föreläsningar, utan samtal där alla får komma till tals och där vi tar oss tid att lyssna till de minnen som väcks, säger Linda Bolmvik.

Just det här mötet inleds med en titt på Flora Bartletts bilder av Arjeplog. Både ansikten, platser och sysslor på bilderna känns igen.

Till de här träffarna, som hålls en gång i månaden, kommer ofta boende från Facklan och Vaukagården. Men även andra är välkomna, och antalet deltagare varierar.

-Vi önskar förstås att man anmäler sig i förväg, eftersom vi ska ordna med kaffe, säger Linda Bolmvik.

Det finns en stor erfarenhet av fiske och fiskeredskap i Arjeplog. Åke Samuelsson berättar för Linda Bolmvik om hur dessa gamla fiskeredskap använts.

Inför träffarna brukar Linda Bolmvik plocka fram några föremål ur museets arkiv.

-Vi har till exempel visat och pratat om skridskor, bruksföremål av olika slag och julpynt. Många saker väcker barndomsminnen, och det är fantastiskt roligt att få ta del av alla berättelser, säger Linda Bolmvik.

Varje föremål på Silvermuseet har förstås sin egen historia. Men alla historier är inte kända, och ibland dyker värdefull information upp vid träffarna.

De flesta fiskeredskapen kändes igen, och deltagarna kunde berätta egna minnen om hur de använts och hur de fungerat. De enades också om att föremålen på bilden ovan troligen är någon form av hemgjorda flöten, men helt säkra var de inte.

-Vi vet väldigt lite om just det här, så om någon har information om vad det är och hur det har använts tar vi tacksamt emot den, säger Linda Bolmvik.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x