070-344 20 23

FOTO: Maria Söderberg. Berättelser och tips om toppvandringar lockade närmare femtio personer till Silvermuseet.

Top of Arjeplog har blivit en succé. Mer än tio procent av befolkningen i Arjeplog är ivriga vandrare, och några av dem går upp på fler än tio toppar varje sommar och varje vinter – ensamma eller tillsammans med andra. På torsdagskvällen bjöd Top of Arjeplog och Silvermuseet in till en helkväll med berättelser om toppvandringar och om glaciären Sálajiegna.

-Innan jag fyllde 60 tyckte jag att det här var larvigt. Men så frågade Nenne en dag om jag ville följa med på en topp, och jag sa ja. Det var jobbigt, och jag trodde att jag skulle dö. Men när jag kom upp på toppen blev jag omvänd, berättade Johan Fjellström.

Sedan Johan Fjellström upptäckte tjusningen med toppvandringar har han besökt ett fyrtiotal toppar i Arjeplogs fjällvärld.

Den historien har ett par år på nacken, och sedan dess har Johan gått upp på ett fyrtiotal toppar. Han berättade och visade bilder från ett par av dem, bland annat Tjårrok.

-Det blev en av mina längsta vandringar på en och samma dag, och jag var helt slut efteråt. Jag körde bil åtta mil, båt två mil och gick tre och en halv mil. Men det var värt det, intygade han.

Johan Fjellström tipsade även om att stavar är bra att ha vid toppvandringar, inte minst för att avlasta knäna.

-Och stoppa alltid ner lite varma kläder i ryggsäcken, det blåser på toppen, sa han.

Lennart Jonsson gör toppturer både sommar och vinter, till fots och på skidor, och använder då helst sina gamla rejäla träskidor, inköpta på Börje Granströms sportaffär.

Lennart Jonsson förklarade sitt intresse för toppvandringar med att han får upptäcka många nya platser.

-Det är ju också roligt att göra något tillsammans med barn och barnbarn, sa han.

Grit Martin och Nenne Åhman visade bilder från olika vandringar och skidturer i Arjeplogsfjällen.

-Vi flyttade till Arjeplog 2002, mest för naturens skull. Här finns allt att se, vilket inte alla som alltid bott här kanske vet eller tänker på, sa Grit Martin.

-Toppvandringarna ger mig många möjligheter att ta fina bilder, men också träning och kondition, förklarade Nenne Åhman.

Efter topp-berättelserna tog Maria Söderberg vid och berättade om glaciären Sálajiegna.

-För nio år sedan blev jag intresserad av glaciärer, och tänkte först att jag måste åka till Svalbard eller någonstans för att se dem. Plötsligt förstod jag att det finns en glaciär här, i Arjeplog. Till och med Sveriges största glaciär, det hade ingen sagt till mig, men jag visste att jag måste dit.

Arkivbild. Sveriges största glaciär. Även i år, den 16 augusti, blir det en guidad visning vid Sálajiegna med glaciolog Per Holmlund.

I september 2010 gjorde Maria Söderberg sin första helikoptertur till glaciären. Sedan dess har hon varit dit varje år, och dessutom ordnat guidade visningar med bland andra glaciolog Per Holmlund. Hon tog också initiativ till Glaciärresan, ett äventyr som gick ut på att ta med en bit av glaciären till Vildmarksmässan i Stockholm som ett led i marknadsföringen av Arjeplog. Idén kunde förverkligas tack vare Mats Holmström och Per-Eric Holmberg som hämtade isblocket och transporterade ner det till Stockholm. Isblocket från Sálajiegna väckte stor uppmärksamhet, både på Vildmarksmässan och senare på Bokmässan i Göteborg som illustration för klimatförändringen.

-Vi behöver inte fundera på om vi står inför en klimatförändring, den är redan här, och man ser det tydligt vid glaciären. Den har minskat 1,8 kilometer på 100 år, och det blir ett helt annat landskap här, berättade Maria Söderberg och visade bilder som illustrerar hur området förändrats under de år hon följt utvecklingen.

Årets guidade visning av Sálajiegna sker den 16 augusti. För mer info se här.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x