070-344 20 23

En upplevelse kan ta form, och förändras, i konsten. Lova Hiselius, en av konstnärerna i Tomma Rum, illustrerar en upplevelse förknippad med en trasig t-shirt. – Jag får se om jag syr ihop hålet eller om det blir kvar, säger hon.

Arjeplog är centrum för årets upplaga av Tomma Rum – en satsning på konstnärligt och kulturellt utbyte. Ett trettiotal svenska och utländska konstnärer deltar under de veckor projektet pågår.

– Arjeplog är en lugn plats där tankar och idéer kan växa och utvecklas, säger Lova Hiselius, en av de konstnärer som just nu befinner sig här tack vare Tomma Rum.

Ylva Eklöf och Daniel Torarp välkomnar konst- och kulturintresserade besökare från när och fjärran till Tomma Rum i Arjeplog. Arbetslokalen står öppen för besök hela dagarna.

Tomma Rum är en ideell förening som varje år väljer ut en ort i Sverige dit medlemmarna kan åka för att träffa andra konstnärer och kulturutövare.

– Vi är en blandning av konstnärer i olika lägen, allt ifrån studenter till erfarna konstnärer som under många år livnärt sig på sin konst, berättar Daniel Torarp. Tomma Rum är så roligt, så det är svårt att sluta om man börjat vara med, och det är ett bra sätt att upptäcka Sverige utan att hamna i turistfällor.

Medlemmarna styr och organiserar själva sin vistelse på den utvalda orten. Tanken är att skapa mötesplatser och samarbeten, både mellan deltagarna i Tomma Rum och tillsammans med lokalbefolkningen på den ort man vistas.

– Var och en får jobba med det han eller hon själv vill, det finns inga krav på att man måste göra något speciellt, säger Ylva Eklöf.

Moa Degerman och Signe Wiman-Westberg skapar med färg och foto, var för sig och tillsammans i Tomma Rum.

I Arjeplog har Tomma Rum bland annat ordnat filmvisning på bion, utställning på Silvermuseet och Öppet Hus i arbetslokalen, gymnastiksalen i det som en gång var Lugnetskolan, numera LSS-boende.

Arjeplog är en välbekant plats för Tanja Andersson, som ofta vistades i Krama när hon var liten.

Till skillnad från de flesta andra deltagare i årets Tomma Rum har Tanja Andersson besökt Arjeplog tidigare. Hennes pappa kommer härifrån, och förra hösten var hon här för att spela upp en föreställning som bygger på historien om Nasafjäll.

– Jag var mycket i Krama när jag var liten, och hittar gärna anledningar att komma hit. När jag såg att Tomma Rum skulle vara i Arjeplog tänkte jag direkt att jag måste vara med, säger hon.

Det som nämns flest gånger när jag frågar de som inte besökt Arjeplog tidigare om vad som gjort störst intryck på dem, är lugnet och vattnet, de stora sjöarna.

– Det är på stranden vi hittar varandra, alltid, säger Ylva Eklöf och skrattar. Först slogs jag av tomheten. Här saknas äppelträd och körsbärsträd, och det tog ett tag innan jag upptäckte allt det storslagna som finns här istället. När jag kom hit blommade syrenerna, det är en och en halv månad sedan de blommade i Stockholm, så det blev lite av en tidsresa också, tiden suddades liksom ut.

Silvermuseet nämns också i sammanhanget.

– Det finns så mycket att ta del av där, så mycket historia, så många föremål och så många berättelser som vi har haft stor nytta av. Eftersom jag är intresserad av arkitektur är museet i sig självt också väldigt spännande, säger Ylva Eklöf.

Tomma Rum i Arjeplog. Arbetslokalen fylls med konst av många olika material.

Tomma Rum är öppet för alla konstnärer och kulturutövare, oavsett inriktning. I Arjeplog har deltagarna bland annat jobbat med film, foto, ord, dans, måleri och fynd från naturen. Den som skapar något väljer sedan själv hur det ska användas.

– Vissa tar hem det dom gjort, andra lämnar kvar. Signerar man inte sitt verk så kan det bli material som sedan används av någon annan till något annat, säger Ylva Eklöf.

Tomma Rum i Arjeplog avslutas den 11 augusti, och tanken är att en utställning till ska hållas innan dess.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x