070-344 20 23

– Mina föräldrar har ju varit med i Jutiskalendern och jag tyckte det var litet pinsamt när jag var yngre. Men nu känns det bra att delta!

Det berättade Meja Aheinen Westerlund, 21 år, från Jutis på en direktlinje från Edinburgh. I festlokalen i Arjeplog satt närmare tvåhundra personer och lyssnade till hennes ord. Och applåderade.

Releasefest för Jutiskalendern 2020. På scenen: Under the Kilt från Norge. FOTO: Maria Söderberg.

Jutiskalendern gör sitt trettonde år. Syftet är att dra in pengar till byastugan och stödja cancerforskningen. Närmare 350 000 kr har skänkts till cancerforskning under årens lopp. Under festkvällen som samlade närmare tvåhundra spelade bland andra Under the kilt från Norge. Det var ordentlig spelglädje från scenen med irländsk rockmusik.

Guld-Klas Lestander, OS-guldmedaljör i skidskytte, finns med i Jutiskalendern 2020. Han intervjuades av Arvid Marklund under kalenderfesten. FOTO: Maria Söderberg

Alla deltagare i 2020 års Jutiskalender presenterades av hemmasönerna Arvid Marklund och Jimmy Marklund. Årets tema var firande.

Kalenderkille och kalenderfotograf. Linus Lundström blev januarimotivet, och bilden är tagen av Lars Westerlund. FOTO: Maria Söderberg.

Linus Lundström, 28 år, var först ut i januari. Han har svärföräldrar i Jutis och bilden togs på Hemberget med tema nyårsfirade där raketerna var nedstuckna i snön och festkavajen hängde på en björk. Själv sitter han i snön på en stol, naken.

– Det kändes viktigt att vara med, säger han.

Som vanligt finns en outsider med i Jutiskalendern. Denna gång blev det Amelia Adamo. FOTO: Maria Söderberg.

Årets outsider var Amelia Adamo.

– Min man och mina barns pappa dog i cancer. Min bästa vännina dog i cancer. Självklart gör jag vad jag kan för att uppmärksamma initiativ till stöd för forskningen.

Amelia Adamo brukar beskrivas landets tidningsdrottning och hon har fått Stora Journalistpriset två gånger. Andra utmärkelser är Årets chef och i den nya boken ”Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka & modiga kvinnor” var hon en.

Med succéer som tidningarna Amelia, Tara och Magasin M har hon haft stort inflytande på läsandet. Men även i kampanjer för bättre hälsa.

För snart tjugo år sedan tog hon Rosa bandet till Sverige. I en specialutgåva av tidningen Amelia lät hon hela Sverige bli en del av kampen mot bröstcancer.

– Cancer är en lömsk sjukdom. Den tar sig nya vägar och forskare behöver pengar för att uppnå resultat.

Varför ställer du upp i Jutiskalendern?

– Jag blev tillfrågad och tackade ja! Sedan har jag också blivit väldigt förtjust i Arjeplog och planerar komma tillbaka för att uppleva mer av midnattssol och vandring.

En annan orsak är att Amelia Adamos vännina Monica Gunne deltog på möte i Jutis byastuga för snart tio år sedan och berättade om sin cancersjukdom. För tre år sedan avled hon i sviterna av sin sjukdom.

– Jag gör det här också till minne av Monica, säger Amelia Adamo.

TEXT OCH FOTO: MARIA SÖDERBERG

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x