070-344 20 23

Från 6 december 2010: En liten byaskola har många styrkor, men det finns förstås också svagheter. Till exempel kanske antalet elever inte räcker till för att ordna en zombiearmé. Så var det i Slagnäs när filmen Björnspjutet skulle spelas in. Men klass 2-elever från Öbergaskolan ryckte ut, filmen blev precis som barnen ville och premiärvisades på bion i Arjeplog. Jag vet inte hur många filmer som gjordes i skolan i Slagnäs, men jag vet att barnen (och säkert även de vuxna) hade otroligt roligt och lärde sig mycket tack vare detta skapande.  / Marianne

Filmskapandet har blivit något av en tradition vid Slagnäs skola. Under årens lopp har filmer som bland annat “Die Soft”, “Intiana Jonsson” och “Pop-Ola” både roat och oroat publiken.

I år valde skolan att prova en ny arbetsmetod.

-Vi började med att alla barn fick välja sin egen drömroll, och sedan tog vi itu med manuset, berättar läraren Maj Stenberg.

Det visade sig bli en riktig utmaning att få ihop en sammanhängande berättelse utifrån alla olika rollfigurer. Allt ifrån ninjas och zombier till feér och mc-riddare finns med i roll-listan.

-Men barnen har varit med i arbetet, hela vägen, betonar Maj.

Medan filmen växte fram, uppstod behovet av en zombiearmé. Men det kunde inte Slagnäs skola, med sina blott femton elever, klara utan hjälp. Därför bjöds Öbergaskolans klass 2-elever in som gästskådespelare för en dag.

-Det var roligt, minns Anton Långdahl.

Under förra veckan var filmen äntligen klar för visning. Och samtliga skådespelare bjöds in till filmpremiär med mingel på biografen i Arjeplog.

Spänningen inför filmvisningen var förstås stor, och stämningen god.

 

Mellan popcorn-tuggorna kom idel lovord.

-Det är är en av de bästa filmer jag någonsin sett, sa Verner Sundström.

-Den var jättebra, konstaterade Tindra Nordin.

-Att göra film är roligt, men det är svårt att få det att se verkligt ut, menar Emanuel Elveback.

Niklas Westling, en av eldsjälarna bakom Arjeplogs filmfestival, var imponerad över filmskaparnas verk.

 

-En film med många bottnar, och ett väldigt tydligt budskap om att vi behöver varandra, och att man inte ska döma någon efter första anblicken. Bakom masken, under den hårda ytan, kan det finnas en vän, sa Niklas Westling.

 

Filmen kommer att visas för allmänheten på Folkets hus i Slagnäs den 18 december, i samband med byns julfest. Där kommer det också att finnas möjlighet att köpa filmen.

Ovanstående reportage publicerades i Arjeplognytt den 6 december 2010.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x