070-344 20 23

Från 11 februari 2011: Jag gillar inställningen. Den som fick Jonas att söka jobb på en restaurang som inte fanns, på en plats han aldrig besökt. Och den som fick Björn, Monica och Frans att bygga den här restaurangen i Vuoggatjålme. Man måste våga prova! /Marianne

Jonas Ringman sökte jobb på en restaurang som inte fanns. På en plats han aldrig besökt.

Han fick jobbet, och för drygt en vecka sedan kom han till Vuoggatjålme, där restaurangbygget nu är inne på slutspurten.

-Det här är varje köksmästares dröm, att få vara med och bygga upp allt från start, säger han.

Jonas jobbade som kock i en fisk- och delikatessbutik i Stockholm när han såg annonsen om kockjobbet i Vuoggatjålme.
Som inbiten flugfiskare såg Jonas direkt möjligheterna med att jobba i Arjeplogsfjällen.
-Jag har fiskat i Gulah-selen, mellan Gardaure och Bartaure, och Arjeplog är ett välkänt eldorado för sportfiskare. Men om man bor i Stockholm så är det ju över hundra mils resa hit…

Det kom in många ansökningar till kockjobbet i Vuoggatjålme. Inte bara från Sverige, utan även från andra länder. Men Björn, Monica och Frans Helamb fastnade för Jonas Ringmans ansökan.
För enkelhetens skull gjordes den första anställningsintervjun av Frans syster Emma, som bor i Uppsala.
-Det var smidigaste lösningen, hon var ju så nära, förklarar Monica och skrattar.

Jonas kom till Vuoggatjålme sent på kvällen.
-Jag körde bil i snö och blåst, och funderade faktiskt vad jag gett mig in på, säger han leende. Men nu känns det bara bra. Och när restaurangen öppnat lär jag inte hinna tänka på något annat på ett bra tag…
Men Jonas poängterar att han vet vad han gett sig in på, han är inställd på att leva och bo i fjällvärlden, under de förhållanden och på de villkor som gäller här.
-Stockholm må vara Sveriges största stad, men man tröttnar på den också. Efter 28 år där var det dags för mig att göra något nytt.

Än så länge är det hantverkarna som regerar i köket och restauranglokalen.
Jonas ägnar dagarna åt att fundera över inredning, köksutrustning och inte minst menyer.
-Jag tror jag har passerat hundratals varianter på rätter och smaker, för lunch och a´la carte. Det handlar om att ge gästen det han eller hon förväntar sig, och gärna lite extra, säger Jonas. Sedan får vi se, konceptet kan behöva ändras innan vi hittar rätt.

Så lokalt och ekologiskt/miljövänligt som möjligt är tanken. Djurhållningen och transportavstånd är också en viktig faktor när inköpen planeras.
-Det kommer inte att serveras dansk gris och fågel här, säger Monica Helamb. Men däremot en hel del vilt, till exempel ren och älg.

Fisk kommer naturligtvis att finnas med på menyn. Men inte fisk från de fiskevatten som ligger i Vuoggatjålmes närhet.
-Vi kommer inte att fiska själva till restaurangen. Vi är en turistanläggning som ska leva på bland annat fisketurismen, och då kan inte vi fylla sjön med nät, menar Monica.
Jonas Ringman håller med.
-99 procent av all röding som serveras i restauranger är odlad. Det skulle inte funka om alla skulle ha vild röding, det finns inte förutsättningar i fjällsjöarna för ett sådant uttag.

Just nu finns varken förutsättningar eller tid för flugfiske. Men Jonas hoppas få tillfälle att prova pimpelfiske under våren.
-Det har jag faktiskt aldrig testat i hela mitt liv, säger han.
Och till sommaren blir det flugfiske. Vid sidan av restaurangjobbet förstås.
-Tack och lov så har vi ju midnattssolen…, säger Jonas och skrattar.

Ovanstående artikel infördes i Arjeplognytt den 11 februari 2011.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x